Видове кожа

leather

Както най-вероятно всички знаят, естествената кожа е здрав и гъвкав материал създаден чрез дъбене/щавене на сурова животинска кожа. Производствените процеси може да варират от занаятчийска индустрия до тежка промишленост.
Според начините на дъбене/щавене, съществуват следните видове кожа:

 • Растително дъбена кожа (Vegetable-tanned leather) – при този тип кожа в процеса на дъбене се използват танин и други съставки съдържащи се в различни части на растенията, като дървесна кора (приготвена в специални мелници), листа, плодове и др.  Растително дъбената кожа е еластична с кафяв цвят който варира в зависимост от комбинацията от химикали и цвета на суровата кожа. Това е единственият тип кожа подходяща за резбоване или щамповане.  Растително дъбената кожа е чувствителна към водата и има тенденцията да потъмнява.  Ако се остави да попие вода, след като изсъхне кожата ще се свие и ще стане по-малко еластична.  От топлата вода тази кожа се свива драстично и частично желатинира, като става твърда и чуплива. Варена кожа (Boiled leather) се нарича такава кожа която е била втвърдена чрез потапяне в гореща вода, горещ восък или други подобни субстанции.  Втвърдената кожа се е използвала като броня или за подвързване на книги.
 • Хромово дъбена кожа (Chrome-tanned leather) – процеса е изобретен през 1858 г.,  като при дъбенето се използват хромов сулфат и други соли на хрома.  Тази кожа е по-еластична и гъвкава от растително дъбената кожа и не потъмнява и не губи форма във вода.
 • Алдехидно дъбена кожа (Aldehyde-tanned leather) – при този тип дъбене се използват глутаралдехид или оксазолидинови съединения.  Този тип кожа се нарича „wet-white“ (мокро бяла)  заради нейния бледо кремав или бял цвят. Това е основният тип кожа при производството на който не се използва хром.  Тази кожа намира приложение предимно в салоните на автомобилите и за производство на обувки за бебета.
 • Формалдехидно дъбене (Formaldehyde tanning) – този процес на дъбене постепенно спира да се практикува поради опасността за работниците участващи в него и поради чувствителността на много хора към формалдехида.Мозъчно дъбените кожи попадат в тази категория, като те са изключително водоабсорбиращи.
 • Мозъчно дъбена кожа (Brain tanned leather) – процеса на дъбене при този тип кожа е трудоемък, като се използват неемулгирани масла най-често от животински мозъци. Този тип кожа е  известна с изключителната си мекота и способността и да се мие.
 • Гюдерия (Chamois leather) – този тип кожа също попада в категорията на алдехидното дъбените кожи и като мозъчно дъбената кожа е изключително водоабсорбираща.
 • Розово дъбена кожа (Rose tanned leather) -  това е вариация на дъбенето с растителни масла и мозъчното дъбене. При този процес се използва розово масло. Наричана е най-ценната кожа на света заради високите цени на розовото масло.
 • Изкуствено дъбена кожа (Synthetic-tanned leather) – при този тип кожа дъбенето става с помощта на ароматни полимери. Тази кожа е бяла на цвят и е изобретена по време на Втората световна война, когато растителните суровини са били в недостиг.
 • Кожа обработена със стипца (Alum-tawed leather) – трансформацията при тази кожа се постига с помощта на алуминиеви соли, смесени с различни свързващи вещества и протеинови източници като брашно и яйчен жълтък. Кожата обработена със стипца технически не е дъбена тъй в процеса като не се използва танинова киселина. Получения материал може да се върне към сурова кожа, ако е напоен с вода достатъчно за да бъдат отмити алуминиевите соли.
 • Сурова кожа (Rawhide) - прави се като кожата се изтънява чрез остъргване, накисва се във вар и накрая се разтяга и се оставя да изсъхне. Също като кожата обработена със стипца, този тип кожа технически не е „дъбена кожа“.  „Суровата кожа“ е по-твърда и по-крехка отколкото останалите типове кожа. Приложение намира най-вече като кожа за барабани и пергамент при който не се изисква устойчивост на сгъване. Също така се използва за производството на дъвчащи предмети/играчки за кучета.

Tипове кожа

Като цяло, кожата се продава в следните четири формата:

 • Full-grain (Пълнозърнеста кожа) – този термин се използва за кожи, които не са шлайфани или полирани за да се отстранят несъвършенствата от повърхността. По този начин се запазва естествената повърхност на кожата което подобрява нейната здравината и трайност. Този тип кожа има способността да „диша“ и също така да патинира с времето. Често се използва за изработка на висококачествени кожени мебели и обувки. Този тип кожа обикновено се среща с два вида покритие: анилиново и полу-анилиново.
 • Top grain – това е най-често срещаният тип кожа, използва се при производството на висок клас продукти от естествена кожа. Тази кожа се нарежда на второ място по качество след  „пълнозърнестата кожа“. При нея е отделен един слой, което я прави по-тънъка и гъвкава от „пълнозърнестата кожа“. Повърхноста на кожата се шлифова и се добавя запечатващо покритие. Това води до по-студено и пластмасово усещане и намаляване на способността да пропуска влагата (да диша), също така този тип кожа не патинира с времето. Тази кожа обикновено е по-евтина и докато покритието и не бъде нарушено има по-голяма устойчивост на петна  отколкото „пълнозърнестата кожа“.
 • Corrected-grain – това е кожа, повърхостта на която е била коригирана по изкуствен начин. Кожите използвани за създаване „коригирана кожа“ не отговарят на стандартите за създаването растително дъбена или анилинова кожа. Несъвършенствата се коригират и релефа на повърхостта се създава по изкуствен начин след което кожата се боядисва и запечатва. Най-силно коригираната кожа се използва за направата на пигментирана кожа, като силния  пигмент спомага са се скрият корекциите или несъвършенства. Кожите с коригирана повърхност основно могат да бъдат закупени с два вида покритие: полу-анилин и пигментирани.
 • Split  leather (Цепена кожа) – това е материал създаден от влакнестата част на кожата след като горната част на сурова кожа е била отделена. Останалата част от кожата може да бъде допълнително разделена (според дебелината). Средната част може да бъде разделена на толкова слоеве, колкото позволява дебелината. След като се разцепи кожата се полага един изкуствен слой върху който се щампова зърнеста структура.  Цепената  кожа също така може да се използва за създаването на велур.  Най-здравите велури обикновено са изработени от цепени лицеви кожи или от цепена вътрешна част която е била „обръсната“ до необходимата дебелина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>